Dvourozměrný magnet

18.7.2006
Citace:
A.Avsar et al., Defect induced, layer-modulated magnetism in ultrathin metallic PtSe2, Nature Nanotechnology, volume 14, pages 674–678 (2019) DOI: 10.1038/s41565-019-0467-1
Zdroj
Chanská neboli čínská modř (Han blue) a chanský neboli čínský purpur (Han purple), staročínské malířské pigmenty ze syntetického křemičitanu měďnato-barnatého. Na obrázku vidíme detail malby na stěně hrobky v Luoyang v provinci Henan z období Východních Chan, Podle Wen Wu, 1992 no.12 [Public domain].

Pigment z křemičitanů barnato-měďnatých, který využívali k malbě čínští umělci před dvěma tisíci lety, je velmi zajímavá sloučenina, i odhlédneme-li od její barvy. Za teploty blízko absolutní nuly a v silném magnetickém poli v desítkách Tesla se objevuje velmi zajímavé magnetické chování. Jednotlivé vrstvy krystalu na sebe přestanou vzájemně působit, takže se látka chová jako soubor dvourozměrných magnetů naskládaných na sebe. U žádné jiné látky nebylo doposud něco takového pozorováno.

15.7.2019: Dvourozměrný magnet fungující i za normální teploty lze vytvořit na povrchu selenidu platičitého PtSe2 odstraněním některých platinových atomů. Tím na povrchu vzniknou vady krystalové mřížky a zároveň jednovrstevný magnetický materiál. Šéf výzkumného týmu prof.Andras Kis ze švýcarské École Polytechnique Fédérale de Lausanne doplňuje: „Jde o první případ magnetismu vyvolaného defekty ve dvourozměrném materiálu. Rozšiřuje to možnosti 2D feromagnetů na materiály, které by jinak výkonné prohlížeče databází přehlížely.“ Další dvourozměrné magnety vytváří grafen nebo jodid chromitý CrI3, který příliš rychle degraduje. Stabilní dvourozměrné magnety by se mohly dobře uplatnit ve stále více mikro mikroelektronice či zatím vznikající spintronice.

 
Odeslat komentář k článku "Dvourozměrný magnet "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Dvourozměrný magnet " e-mailem

Diskuse/Aktualizace